A Műhely fő látványossága minden kétséget kizáróan a kirakatban elhelyezett, nagyjából 5 méter hosszú H0-ás terepasztalunk, melyet a tagjaink építgetnek. A most kiállított terepasztal története 2004-ig, a leégésig nyúlik vissza, és azóta (megszakítással) nagyjából 10 éve folyamatosan épül, de az asztal elérte a "belé helyezhető" km számát, úgyhogy úgy döntöttünk teljesen újjáépítjük. Ennek a folyamatát szándékozunk nektek bemutatni egy cikk sorozat formájában.

Bármiféle építési munkálatok megkezdését több előkészítő mozzanat előzte meg, ebben a sorrendben:
  1. Műhely 3D-s modelljének elkészítése 
  2. 3D-s tervek készítése az asztalról

1.) a Ganz Ifjúsági Műhely hagyományos és digitális modellje

A terepasztalért közösen felelős csoport döntése volt, hogy mielőtt egy dekopírfűrészvágásnyom is történhetne, pontos képet kell alkotnunk a lehetőségeinkről, főleg azért, mert ez egy hatalmas volomenű projekt, mind időben, mind pénzügyileg. Így a cikk írója a  magára vállalta a felelősséget, hogy a már létező Hímző utca 6 szám alatt lévő helyiségünk alaprajza nyomdokain (mely egy megegyező elrendezésű, csak fordított tájolású helyiség) elkészítse a Hímző utca 11. szám alatt álló fő helyiség méretarányos 3D-s modelljét. 

(A másik helyiség alaprajza a méréseink szerint)

Erre azért volt szükség, mert akárhányszor került szóba a műhely átrendzése az új terepasztal miatt, mivel az egy csöppnyit nagyobbra lesz szánva, mindig eltérő kép született mindneki fejében, ami nagyban hátráltatta a közös nevező megtalálásást. A modell elkészültének érdekében minden bútort lemértünk, és több munkaórát beleölve megalkottam őket egy feletébb egyszerű programban. Összeségében 16 db önnálló bútort készítettem, 1:1 méretarányban. A következő lépés magának a helyiségnek a megalkotása volt, ami, ha hiszik, ha nem, nehezebb volt, mint az összes bútor lemérése és modellezése együttvéve.


Mi okozta a nehézséget? A probléma több rétű volt, de a nagyobb baj az a panelház tervezéséből és építéséből adódott. Tudniillik a panelházakban nincs egyetlen egy egyenes falfelület sem. Példának okáért, a műhely vége, ahol most a munkagépszigetünk van, az egy kis kockabeugrónak tűnik, csakhogy az egyik vége 180 cm széles, a másik vége pedig 195 cm széles, mely pont kevés, ahhoz, hogy látszódjon, de pont sok ahhoz, hogy lehetetlenné tegye a pontos modell készítését. Természetesen ez már csak a modell második változatánál derült ki sajnálatos módon, de útközben sikerült úgy módosítnaom az alaprajz modellt, hogy a meglévő, és jó bútorokat használtam mankónak, azzal befolyásolva bizonyos dimenziókat, és így végül siekrült megalkotni egy nagyjából pontos mását  Műhely fő helyiségének, melyet lentebb is láthattok.


2.) Az asztal tervei

Kettő drasztikusan különböző terv született meg két tag fejében egyszerre, 

(Ez volt Levente kezdeti terve, melynek fejlesztése abba maradt Dániel terveinek elfogadásából kifolyólag).

(Dániel asztalterve)

Melyből végül Szőcze Dániel ötlete került megvalósításra, két okból is: a modularitás lehetetlenné tette volna a másik tervet, mely teljesen egybe volt építve, nem lett volna szétszedhető, azonban a Dániel által javasolt asztal tejesen szétszedhető, és kipróbált, szóval tudjuk, hogy működik. Ezt a tervet még megfejeltük egy állítható magasságú lábrendszerrel, melyhez a megfelelő jelöltet az IKEA szolgáltatta, így a leendő terepasztal magassága variállható 75 és 100 centiméter között. A megelőző tervezgetések gyakorlatilag egyszerre folytak, ezért is volt lehetőség arra, hogy Dániel már kész tervvel álljon elő, illetve kész digitális pályaterv is rendelkezésre állt. A pályatervet az egyetlen értelmes tervezőszoftverrel készítettük, a SCARM vagyis az "egyszerű számítógép által támogatott tervezőszoftver" demó verziójának segítségével, melynek hatalmas előnye, hogy valós elemekkel építgethet az ember, és később viszonylag egyszerűen tud alkatrészlistát kinyerni.


Az új asztal tervezésekor több szempont is figyelmbevételbe került. Elsődleges céluunk az egyszerűsítés volt, hogy minnél töb helyünk legyen, ahol diorámákat tudunk kialakítani, ennek az eredménye a letisztult pályaterv. Az új terepasztal dimenziói 480*100 cm, a baloldalon egy 150*50 centis kiegészítő modullal, mely egy rejtett tároló funkcióját fogja majd betölteni. A modulrendszer lehetővé teszi más tagok moduljaival az összeköttetést, így lehetővé válik egy hatalmas kiállítási darab esetleges létrehozatala. Ami pedig a vezérlést illeti...