Aránylag kevés szó esik a műhelyes dolgokkal kapcsolatban róla (főleg mert kevésbé "látványos", kézzel fogható, mint a többi terület), de az évek során rengeteg ilyen-olyan, kisebb-nagyobb szoftveres projektünk volt és jelenleg is futnak aktív fejlesztések. Ezeknek egy része kifejezetten műhelyes projekt, de sok más projekt tagjaink magánakciója volt, amiben egyéb tagok, oktatók segítettek (ezekről majd talán, egyszer egy második részben fogok írni.)

 Szinte az összes ilyen fejlesztésünk vagy C#-ban, vagy Arduino nyelven íródtak. Ez nem véletlen teljesen tudatos döntés: egyrészt ezekhez a nyelvekhez értünk oktatói szinten a legjobban, másrészt (és ez következik az első pontból) a foglalkozások során is elsősorban ezekkel lehet ismerkedni, Mindkettő könnyen tanulható, de nagyon erőteljes nyelv, és nem utolsó sorban a mai modern munkakörnyezetekben is aktívan használtak, így amellett, hogy az erre fogékonyaknak szórakoztató időtöltés, a későbbiekben nagyon komoly szakmai tudás megalapozása is lehet ezeknek a nyelveknek és a mögöttük lévő programozási koncepciók megismerése.

Talán felesleges megemlítenem, de az összes közös műhelyes projektünk nyílt forráskódú és a legtöbb projekt MIT licenccel van kiadva, azaz bárki szabadon felhasználhatja bármilyen jellegű (akár fizetős) projektjében, teljesen ingyen. Egy köszit vagy egy bemutatót a projektről azért elfogadunk =).

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy-két bemutató:

GEVSim

A A legeslegelső műhellyel kapcsolatos program. Kivételesen egy Javában íródott áramköremulátor. Úgy bizony, nem szimulátor, emulátor, tehát valós időben működik. Igazából csak egy magyarítás, pár komponens pluszban hozzáfejlesztve és a kapcsolások mentésének, visszatöltésének megvalósítása, de ennek ellenére a mai napig egy kiválóan használható progi.

Forráskódja egyelőre nincs fent sehol, de a futtatható változat innen letölthető:
http://ganzdoku.rf.gd/content/gevsim/gevsim.zip

GEV Control Layouts

Nem az első de az eddigi legnagyobb és legkomolyabb projektünk. Ez egy válogatás felhasználói felület komponensekből. Vannak közöttük egészen egyszerűek, (gombok, feliratok, legördülő menük) és vannak egészen komplexek (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, CAD-rajzfelület, 3D megjelenítő). 

Örömmel jelenthetjük be hogy ez a projekt igazán halk de nagyon komoly sikersztori: amellett, hogy a saját projektjeink közül is többnek erre épül a felhasználói felülete, hazai és külföldi ipari környezetben is használják (!) - legjobb tudomásom szerint eddig több, mint 6 magyar, német és mexikói autógyárban járul hozzá a belsőégésű motorok gyártásához.

A projekt jelenleg is aktív. Éppen egy 3D-s megjelenítőt fejlesztünk hozzá OpenGL alapon. Egyelőre még csak gyerekcipőben jár a dolog, de előbb utóbb biztosan be fogjuk fejezni. Emellett szeretnénk nyitni a projekttel a HTML5 felé is - egyelőre utóbbi még csak tervezési fázisban van.


GEV AXYZ

Kb. ez volt a legelső közös műhelyes projekt. Mint ismeretes annak idején vettünk egy csináld-magad CNC-marót. A probléma az összerakás után kezdődött. Fogalmunk nem volt róla milyen szoftverrel lehetett használni. Nagy nehezen találtunk végül egy kínai progit - nem működött. A soros portos kommunikációt vissza tudtuk relatíve könnyen fejteni, volt is hozzá neten leírás, úgyhogy nekiálltam és megírtam az alap szoftvert kb. 2 hét alatt. Azóta a programba belekerült egy plugin-rendszer is, azóta a standard EAGLECAD brd fájlokat egy-az egyben marható feladattá tudja alakítani a program és a motorokat is tudja utána vezérelni.

https://github.com/GanzYouthWorkshop/GEV-AXYZ

GEV Remote

Egészen friss de annál fifikásabb kis projekt. Gyakran szükség van arra, hogy két, távoli program kommunikáljon egymással. Ilyen pl. amikor böngészővel megnézünk egy oldalt. Ha szoftverfejlesztő az ember szeretné minél kevésbé látni ezt a kommunikációt. Ez a kis könyvtár voltaképpen a WCF imitációja: a programozó számára teljes mértékben úgy tűnik, mintha a két program egy és ugyanaz lenne, mintha a világ ellentétes végében futó számítógépen futna. Van itt minden: forráskódgenerálás, szkriptelés, toldozás-foldozás. Éles használatra nem ajánljuk, de akartunk egy ilyet csinálni és a végeredmény működőképes. 

GEV Mini Webservers

Kell egy nagyon pici webszerver, de nem találsz? Mi sem találtunk, írtunk egyet. Primitív de meglepően jól működik. Kicsit Zsiguli-érzés: annyira nincs benne semmi, hogy elromlani se nagyon tud benne semmi :D.

Falcon RFID


Talán az egyetlen projekt amit kifejezetten megrendelésre készítettünk. Hogy-hogynem a  cég ahol dolgoztam be akart vezetni egy kártyás munkaidő-nyilvántartást. Mivel hasonló projekt a Műhelyben is fontolóra volt véve és tervezési fázisig is eljutott, ezért megbízták a Műhelyt a program kifejlesztésére. Elosztott rendszer lett, három számítógépen hálózatán fut, tud heti és havi kimutatásokat készíteni CSV és XLSX formátumba (szintén a Control Layouts projektünk segítségével.) Nem lett egy nagy szám, de azóta is használják, működik és meg vannak vele elégedve.